Monday 23 July 2012

TEPUNG KEK SEGERA


NAK MAKAN KEK.. tp malas nk kuar umah.. atau singgah mana2 kedai kek ... Kini tak perlu risau lagi.... Tepung Kek Segera Pelbagai rasa senang nk dapat... janji yang di utamakan adalah HALAL.


TEPUNG RED VALVET SEGERA

Cuma tambahkan minyak dan air sahaja...
boleh KUKUS atau BAKAR

**tidak termasuk topping**

TEPUNG CHEESE CAKE WITH TOPPING SEGERA
1 pek /400gram : 1kg kek


tepung cheese 400gm+ susu segar 250ml
pastu pukul sampai kembang dan masuk peti ais selama 3 jam..

1)kalau nk layer ngn biskut..marie.. hancurkan biskut..lps tu..dlm kuali..cairkan butter@marjerin..bila dh cair..masukkn biskut td..dh rata..masukkn biskut tu dlm bekas yg nk digunakan...penyek2 n rata kan..kemudian simpan dlm peti dlm setengah jam.. smbil tggu biskut keras...

2) adunan cheese tu..tuang tepung tu dlm bekas..campurkan air ikut sukatan..lps tu putar guna mixer..1 minit utk kelajuan MINIMA..5 minit utk kelajuan MAKSIMA..dh siap..tuangkan adunan ke atas lapisan biskut tu...ratakan adunan tu..n then..sejukkan dlm peti selama 3 jam..kalau nk letak filling ..dh 2 jam dlm peti..blh la letak filling..lps tu..masukkn smla dlm peti utk 1 jam terakhir



(topping/​filling)=strawbery,bluebery​,kiwi atau oren

*boleh juga guna kreativiti sendiri-dgn guna oreo,carrot parut,coklat atau apa shj yg sedap utk filling**

1 KG Cheese Kek dengan hanya menggunakan 400gram Tepung Segera




No comments: